Sempat bertanya kenapa masak tempoyak tidak pakai bawang merah bawang putih dan bumbu yang lain,kata ibukku yang beliau dengar dari orang orang jaman dulu,kalau di beri bumbu yang lain,mengurangi kenikmatan rasa asam tempoyak
TEMPOYAK PATIN
By Linda Salut
BAHAN:
1kg Ikan Patin
3sdm tempoyak
Daun kunyit simpulkan
Serai geprek
Garam
Penyedap rasa/Gula pasir
air
Bumbu Dihaluskan:
25 cabe rawit (semakin pedas,makin enak ku rasa)
3 cm kunyit
CARA:
Tata ikan,serai,daun kunyit di wajan,atau periuk,masukkan bumbu halus,beri air,garam masak hingga mendidih.
Cairkan tempoyak dengan air di mangkok,masukkan ke gulai,aduk rata.
Beri Penyedap rasa/gula,cicip
Masak hingga kuah kental
SELAMAT MENCOBA ^_^
TEMPOYAK PATIN
By Linda Salut
BAHAN:
1kg Ikan Patin
3sdm tempoyak
Daun kunyit simpulkan
Serai geprek
Garam
Penyedap rasa/Gula pasir
air
Bumbu Dihaluskan:
25 cabe rawit (semakin pedas,makin enak ku rasa)
3 cm kunyit
CARA:
Tata ikan,serai,daun kunyit di wajan,atau periuk,masukkan bumbu halus,beri air,garam masak hingga mendidih.
Cairkan tempoyak dengan air di mangkok,masukkan ke gulai,aduk rata.
Beri Penyedap rasa/gula,cicip
Masak hingga kuah kental
SELAMAT MENCOBA ^_^
No comments:
Post a Comment