Monday, September 15, 2014

IKAN SUMBAT SERUNDENG/Lado Kambie

Bertanya ikan cencaru sama tidak dengan ikan kembung sama abang di negri jiran,malah di kasih tahu kalau di masak belah punggung sumbat atau isi dengan sambal lado kambie (sambel pakai kelapa parut) lalu di goreng,katanya enak....ternyataaa memang yummmie..tapi aku tidak tau ini ikan jenis apa. . .sepertinya ikan tongkol

IKAN SUMBAT Lado Kambie

Bahan:
1 Ikan laut yang berbentuk badannya bulat,agar mudah di belah punggung
Serai geprek
2sdm kelapa parut

Giling halus:
10 cabe merah keriting
5 cabe rawit
Terasi bakar
5 bawang merah
2 bawang putih
1 Daun jeruk,buang tulang tengah
2cm Kunyit
2cm jahe
Garam
Penyedap rasa/Gula
Minyak yang agak banyak

Cara:
Bersihkan perut ikan,keluarkan dari insang, belah punggung ikan dari ekor ke arah kepala hingga ke rongga perut,jangan putus.

Setelah di cuci bersih,beri air jeruk nipis dan garam.
Aduk bumbu halus dan kelapa parut,masukkan serai dan sambal kelapa ke dalam punggung ikan,padatkan di dalam perutnya.

 Jangan di isi terlalu penuh,nanti sambal tumpah saat di goreng .
Masukkan minyak ke wajan agak banyak,kira kira setengah ikan tenggelam.(karena kebetulan minyak di dapur tinggal sedikit,wajannya ku miringkan )

Goreng ikan,jika sebelahnya sudah garing/masak,balikkan ikan pelan pelan,goreng hingga kedua belahnya garing.Angkat,siap di sajikan.
SELAMAT MENCOBA ^_^

No comments:

Post a Comment